AKTUELNO

Irački premijer Hajder al Abadi izjavio je da kurdski planovi za održavanje referenduma o nezavisnosti izgledaju kao "igranje vatrom", objavili su lokalni mediji, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Abadijev komentar usledio nakon što je parlament autonomnog kurdskog regiona na severu Iraka odobrio plan Regionalne vlade za održavanje referenduma 25. septembra.

- Ovo glasanje moglo bi da ugrozi sve ono što su Kurdi postigli pod samoupravnom vlašću- prenela je Abadijeve reči iračka agencija Medija njuz.

Premijer Iraka je ranije za AP izjavio da se priprema da vojno interveniše ukoliko referendum Kurda o nezavisnosti rezultira sukobima.

U intervjuu američkoj novinskog agenciji, Abadi je ocenio referendum kao "opasnu eskalaciju" koja će pozvati na kršenje iračkog suvereniteta, preneo je AP. Poslanici iračkog Kurdistana odobrili su održavanje referenduma o nezavisnosti te autonomne oblasti u u Iraku 25. septembra, dok su članovi opozicije bojkotovali prvu sednicu vlade u dve godine.

Potpredsednik iračkog Kurdistana, Džafar Ajmenki, koji je predsedavao sednicom, rekao je da će referenbum biti održan nakon što je je 65 poslanika koji su bili prisutni glasalo za, prenosi AFP.

Iračka vlada se protivi referendumu, koji je ranije ove godine najavio lider Kurda Masud Barzani. Iran i Turska su, takođe, izrazili svoje nezadovoljstvo zbog referenduma, rekavši da bi referendum mogao da izazove separatističke tendencije među kurdskom populacijom te dve zemlje.

Barzani je izjavio da referendum neće biti odložen, uprkos insistiranju SAD i drugih Zapadnih snaga koje su zabrinute da bi referendum mogao da odvrati Irak od borbe protiv Islamske države.

#Irak

#Kurdi

#Premijer

'