AKTUELNO

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je u ponedeljak da se protivi upotrebi balističkih raketa Severne Koreje i njenom kršenju rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Naglasak na suzbijanju raketnih i nuklearnih sposobnosti Severne Koreje, međutim, ne bi trebalo da ugrožava napore da se to pitanje reši mirnim i diplomatskim putem, rekla je portparolka Ministarstva Hua Čunjing nakon što je Severna Koreja izvela najnovije lansiranje rakete, prenosi Rojters.

Hua je rekla da je Kina uložila ogroman napor kako bi implementirala rezolucije SBUN i da se u namere te zemlje ne može sumnjati.

Kako je AFP prethodno izvestio, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas putem Tvitera na "globalni odgovor" na najnovije lansiranje rakete koje je izvela Severna Koreja, karakterišući taj potez kao "nemarno kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija".

Najnovije lansiranje balističke rakete iznad Japana usledilo je nakon što je Savet bezbednosti UN uveo osmi set sankcija Severnoj Koreji zbog izvođenja šestog nuklearnog testa početkom ovog meseca, podsetila je francuska agencija.

PANIKA U LONDONU: Eksplozija u metrou, nekoliko putnika povređeno

Kako je prethodno izvestio Rojters, danas će na zahtev SAD i Japana, biti održana vanredna sednica Saveta bezbednosti UN.

Južnokorejska vojska je ranije saopštila da je Severna Koreja ispalila neidentifikovanu raketu iz četvrti Sunan u prestonici Pjongjangu u pravcu istoka.

Japanska vlada je najoštrije protestovala zbog najnovije provokacije Severne Koreje.

Kako je Rojters ranije preneo, južnokorejska i američka vojska analiziraju detalje lansiranja, saopštile su vojne komande tih zemalja.

Južnokorekska agencija Jonhap ranije je izvestila da je vojska Južne Koreje saopštila da je ispalila dve balističke rakete kao brzi odgovor na poslednju provokaciju severnokorejske vojske.

#Kina

#Raketa

#Severna Koreja

'