AKTUELNO

Zajedničkom rezolucijom američkog Kongresa od predsednika Donalda Trampa traži se da se izjasni protiv grupa koje šire mržnju i podržavaju rasizam, ekstremizam, anti-semitizam i zalaganje za superiornost belaca.

Mera će biti prosleđena Trampu, koji je bio kritikovan zbog reakcije na nasilje u Šarlotsvilu, u Virdžiniji. Portparolka Bele kuće saopštila je da će Tramp "apsolutno" potpisati rezoluciju.

U tekstu rezolucije pominje se skup "stotina belačkih nacionalista, zagovornika superiornosti belaca, pripadnika Kju kluks klana i neonacista" u Šarlotsvilu 11. avgusta, koji su uzvikivali rasističke i anti-semitske parole i "nasilno se sukobili sa kontrademonstrantima".

Navodni neonacista je narednog dana automobilom uleteo među učesnike kontrademonstracija, usmrtio Heder Hejer i povredio 19 osoba. Poginula su i dva policajca, kada se srušio helikopter u kojem su nadzirali proteste.

Kongres je ubistvo Heder Hejer osudio "kao domaći teroristički napad". U rezoluciji se navodi da Kongres odbacuje "belački nacionalizam, zagovaranje superiornosti belaca i neonacizam kao izraze mržnje i netolerancije koji su u suprotnosti sa americkim principima".

Trampova administracija se poziva da upotrebi sva raspoloživa sredstva u rešavanju problema porasta broja tih grupa u zemlji, da istraži sva dela zastrašivanja i domaćeg terorizma za koje su odgovorne i da spreči dalje nasilje.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio. Quid ait Aristoteles reliquique Platonis alumni? Duo Reges: constructio interrete. Hanc quoque iucunditatem, si vis, transfer in animum; Igitur ne dolorem quidem. Itaque sensibus rationem adiunxit et ratione effecta sensus non reliquit. Post enim Chrysippum eum non sane est disputatum.

Tramp je prvobitno za nasilje u Šarlotsvilu okrivio "mnoge strane", da bi nekoliko dana kasnije osudio neonaciste, zagovornike superiornosti belaca i pripadnike Kju kluks klana. Posle toga je ponovo okrivio "obe strane".

#Donald Tramp

'