AKTUELNO

Američki Nacionalni centar za uragane objavio je u nedelju ujutru po lokalnom vremenu da je razorni uragan Irma u 7:01 sati stigao u saveznu državu Floridu, odnosno da je "oko" oluje, njegov severni i najopasniji deo, u to vreme nalazio svega 25 kilometara od ostrvskog grada Ki Vesta.

Uragan Irma posle udara na kopno izgubio je najveći deo svoje moći i oslabio je na kategoriju 2 i sada se kreće na sever brzinom od 177 kilometara na čas. Širina koju pokriva Irma iznosi 640 kilometara. Iz Nacionalnog centra za uragane upozoravaju da je to još uvek veoma jaka i opasna oluja.

Zaliv Tampa kod istoimenog grada je presušio. Uragan Irma je povukao more za sobom i ostavio oko 180 metara zaliva "na suvom". Iako to predstavlja nesvakidašnju pojavu meteorolozi upozoravaju stanovnike da se ne udaljavaju od kopna jer se more može vrati naglo uz ogromne talase.

Meteorolozi predviđaju da će se uragan iz Ki Vesta do nedelje poslepodne premestiti na zapadnu obalu floridskog poluostrva.

- Nipošto ne izlazite iz kuća, podruma i drugih skrovišta! Jak vetar izuzetno je opasan i može vas ubiti. Na nebu iznad Floride već se formiraju i manja tornada. Ne ignorišite naša upozorenja - stoji u apelu koji su izdali meteorolozi.

Da je situacija i više nego ozbiljna, potvrđuje i činjenica kako je upozorenje zbog izuzetno loših vremenskih uslova izdano i za severnije savezne države Džorgiju i Južnu Karolinu.

Snimke na kojima se čuje zastrašujući huk vetra koji nosi i kida sve pred sobom preplavile su društvene mreže. Lokalno stanovništvo i dalje nema struje, a Američki nacionalni centar za uragane nešto pre osam sati po lokalnom vremenu objavio je kako će uzbuna zbog Irme ostati na snazi još barem 36 sati, prenosi BBC.

- Ljudi, bežite, sklanjajte se, ovo je pravi pakao, a tek je počelo - upozorio je američki novinar koji je izveštavao uživo iz Floride.

Irma je dosad ubila najmanje 25 ljudi na karipskom području pa se očekuje da će uzrokovati milijardu dolara štete Floridi, koja je treća najmnogoljudnija američka savezna država.

Oko 500.000 domova je bez struje.

Irma u SAD stiže nakon što je uragan Harvi doneo rekordnu količinu padavina u Teksasu i izazvao dosad neviđene poplave i usmrtio najmanje 60 ljudi, a štete se procenjuju na 180 milijarda dolara. Atlantska sezona uragana trajaće još gotovo tri meseca.

Atlantikom trenutno hara i uragan Hose koji je pogodio već Irmom uništene Male Antile, a iako je njegova snaga u opadanju, on kao uragan 4. kategorije i dalje predstavlja opasnost, piše "Vašington Post".

Irma je na Kubi uzrokovala štetu sličnu onoj na drugim karipskim ostrvima tokom prošle nedelje. Bilo je to prvi put da je uragan 5. kategorije pogodio Kubu od 1932. godine, objavili su državni mediji, a tamošnje vlasti su naredile evakuaciju oko milion ljudi.

Foto: Tanjug AP

#Majami

#uragan

'