AKTUELNO

Zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova Fejsal Mikdad izjavio je danas da su u napuštenim skladištima oružja pobunjenika pronađene otrovne supstance po kojima se vidi da su one u Siriju dopremljene iz SAD i Velike Britanije.

"Sva pronađena sredstva su bile ručne bombe i minobacačke granate opremljene agensima CS i CN. Hemijsku municiju je proizvela firma Federal laboratoris (Federal Laboratories) iz SAD, a agense britanski Čerming difens UK (Cherming Defence UK) i američki Nonlital tehnolodžis (NonLethal Technologies)", rekao je Mikdad na konferenciji za novinare u Damasku na kojoj su prikazane i slike.

MOGUĆ GRAĐANSKI RAT U TURSKOJ!

Tass prenosi da su agensi pronađeni u skladištima u Alepu i delovima istočnih predgrađa Damaska nad kojima je kontrolu preuzela vojska sirijskog predsednika Bašara Asada.

Mikdad je izjavio da je prema članu pet Konvencije o zabrani hemijskog oružja primena otrovnih supstanci dozvoljena jedino u slučaju smirivanja nereda. Korišćenje u vojne svrhe je zabranjeno.

"Tako da možemo da tvrdimo da su SAD i Velika Britanija kao i njihovi saveznici u regionu davali svu moguću podršku terorističkim organizacijama u Siriji, i tako kršile Konvenciju o zabrani hemijskog oružja. Oni ekstremistima dostavljaju ne samo konvencionalno oružje već i otrovne agense", rekao je Mikdad.

#Britanija

#Hemijsko oružje

#SAD

#Sirija

'