AKTUELNO

Severna Koreja još nije u potpunosti ovladala raketnom tehnologijom vezanom za ponovni ulazak raketnog punjenja u atmosferu, a za to će joj biti potrebno najmanje godinu do dve, izjavio je zamenik južnokorejskog ministra odbrane Suh Čuk-suk.

On, istovremeno, napominje da Severna Koreja brzo unapređuje svoju sposobnost izrade minijaturne nuklearne bojeve glave, prenosi danas Rojters.

Foto: Tanjug AP

"Ni SAD ni Južna Koreja ne veruju da je Severna Koreja u potpunosti ovladala tehnologijom ponovnog ulaska raketnog punjenja u atmosferu u smislu inženjeringa vezanog za materijal", rekao je Suh u nedelju južnokorejskoj televiziji.

Kako je naveo, Južna Koreja i SAD ne smatraju da je Severna Koreja dostigla taj tehnološki nivo, ali je upozorio da se Pjongjang bliži tom stepenu tehnološke usavršenosti.

"Ne možemo da kažemo kada će tačno dostići i taj nivo, ali će Severnoj Koreji za to biti potrebno još najmanje godinu do dve", rekao je zamenik južnokorejskog ministra odbrane.

TERORISTIČKI NAPAD U ISTANBULU: Policajac izboden na smrt, napadač iz ID? (FOTO)

Prema njegovim rečima, Severna Koreja će verovatno nastaviti sa provokacijama, uključujući nuklearne probe, ali on ne smatra da postoji velika opasnost da Pjongjang uđe u pravi vojni sukob.

I direktor CIA-e Majk Pompeo mišljenja je da će severnokorejski lider Kim Džong-un verovatno nastaviti da testira svoje oružje, a kako je juče rekao, "ne bi ga iznenadila još jedna severnokorejska raketna proba".

Zabrinutost da je Severna Koreja blizu ostvarenja svog cilja - usavršavanja nuklearnog oruža na čijem dometu bi se našle SAD - dovelo je do porasta tenzija proteklih meseci, podseća britanska agencija.

#Južna Koreja

#Severna Koreja

'