AKTUELNO

Američki savezni tužilac traži da se ponovo uspostavi vladavina zakona dužnost izvršne vlasti da zaštiti naciju.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa zatražiće od Vrhovnog suda da blokira odluku sudije okružnog suda Derika Votsona kojom se neka lica izuzimaju iz privremene zabrane ulaska u SAD državljanima šest mahom muslimanskih zemalja, rekao je danas američki savezni tužilac Džef Sešns.

Prema odluci Votsona, zabrana ulaska se ne odnosi na babe, dede i unuke američkih državljana. On je svojom odlukom iz zabrane izuzeo i supružnike braće i sestara američkih državljana, zatim, njihove stričeve, ujake i tetke, zajedno sa decom.

- Vrhovni sud je morao da ispravi odluku nižeg suda, a mi ćemo se sada nerado ponovo obratiti Vrhovnom sudu kako bismo ponovo uspostavili vladavinu zakona i dužnost izvršne vlasti da zaštiti naciju - naveo je Sešns u saopštenju.

Pročitajte još: Putin izrazio nadu za nastavak dijaloga sa Trampom

Kako je Rotjers ranije preneo, Trampova administracija je početkom juna promenila odluku o tome ko spada u bliske članove porodice i dodala verenike kao kategoriju kojoj je sada dozvoljeno da putuje u SAD.

Administracija američkog predsednika pre toga je odlučila da njeni novi kriterijumi nalažu da svi podnosioci za vizu iz šest zemalja sa muslimanskom većinom, koji se nalaze na listi zabrane ulaska u SAD, moraju da imaju "blisku" porodicu ili poslovne veze u SAD.

Kako je AP ranije preneo, prema novim kriterijumima, svi podnosioci za vizu iz Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena moraju da dokažu da imaju roditelja, supružnika, decu, supružnike svoje dece, braću i sestre u SAD, navodi se u diplomatskoj depeši Stejt departmenta. U bliske članove porodice po tim kriterijumima ne spadaju babe, dede, stričevi, ujaci i tetke, kao ni njihovi supružnici i deca.

Nova zabrana putovanja stupila je na snagu u četvrtak 29. juna.

Pročitajte još: Tramp bi pozvao Putina u Belu kuću, ali ne sad

Država Havaji zatražila je tada od saveznog sudije u Honoluluu da razmotri da li je administracija američkog predsednika protumačila odluku suda suviše usko.

Havaji su zatražili od suda da utvrdi da li je američka vlada prekršila instrukcije Vrhovnog suda nepravilno zabranivši ulazak u SAD ljudima, koji zapravo jesu bliski članovi porodice.

Ta država smatra da odbijanje da se bake i deke i drugi rođaci ne priznaju za bliske članove porodice predstavlja jasno kršenje odluke Vrhovnog suda.

#Amerika

#Donald Tramp

#SAD

#Sud

'