AKTUELNO

Hajder el Abadi, irački premijer, zvanično je danas proglasio pobedu nad Islamskom državom u Mosulu, čime je obeležio najveći poraz te organizacije od kada je proglasila kalifat pre tri godine.

Koalicija prevođena SAD koja podržava iračke snage u borbi protiv ID, upozorila je da pobeda nad tom terorističkom organizacijom u Mosulu ne obeležava kraj globalne pretnje koju ona predstavlja.

Objavljujem kraj, neuspeh i kolaps države laži i terorizma koju je teroristička Islamska država objavila u Mosulu", rekao je irački premijer Hajder el Abadi u govoru koji je prenošen na državnoj televiziji.

Pad Mosula praktično obeležava kraj iračkog dela kalifata Islamske države, koji uključuje i sirijsku teritoriju. Ipak, Islamska država i dalje kontroliše teritoriju zapadno i južno do grada.

Abadi je juče stigao u Mosul kako bi čestitao vojnim komandantima pobedu nad poslednjim preostalim džihadistima posle skoro devet meseci ljutih borbi u drugom najvećem iračkom gradu.

Koalicija oko SAD: Pobeda u Mosulu nije kraj globalne pretnje

Koalicija prevođena SAD koja podržava iračke snage u borbi protiv Islamske države upozorila je da pobeda nad tom terorističkom organizacijom u Mosulu ne obeležava kraj globalne pretnje koju ona predstavlja i pozvala Iračane da se ujedine u nanošenju poraza ekstremistima.

Koalicija je pozdravila pobedu nad ID u Mosulu koju je objavio irački premijer Hajdera el Abadi, prenosi Rojters.

- Iako još postoje oblasti u starom gradu Mosula koje moraju da budu očišćene od eksplozivnih naprava i eventualnih boraca ID koji se kriju, IBS (iračke bezbednosne snage) sada čvrsto drže Mosul pod kontrolom - navodi se u saopštenju.

#Irak

#Islamska država

#Pobeda

'