AKTUELNO

Zahtev je žena koja godinama tvrdi da je njena majka imala ljubavnu aferu sa Salvadorom Dalijem.

Sud u Madridu naložio je ekshumaciju ostataka tela čuvenog španskog slikara Salvadora Dalija, 28 godina posle njegove smrti, kako bi se utvrdilo da li je biološki otac jedne Katalonke.

- Prvostepeni sud naložilo je ekshumaciju posmrtnih ostataka slikara Salvadora Dalija, kako bi se uzeli uzorci DNK za utvrdivanje biološkog očinstva jedne žene iz Herone u Kataloniji - naveo je sud.

Zahtev je podnela Pilar Abel, rođena 1956. koja godinama tvrdi da je njena majka imala ljubavnu aferu s Dalijem.

Sud koji je naveo da je neophodan uzorak DNK jer više ne postoji drugi organski ostaci za uporedjivanja DNK, dodao je da se na odluku može uložiti žalba, koju je već najavila Fondacija Salvador Dali.

Foto: Tanjug

Posle bogatog, burnog i ekstravagantnog života, Dali (1904-1989) je svoje poslednje godine proveo u Heroni.

Dali je bio po mnogim kritičarima "majstor nadrealizma" i jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka. Bavio se slikanjem, pisanjem, vajanjem, scenografijom i glumom.

Umetnik je čitavog svog života verovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku, čija su dela bezvredna.

Mada su ga španski likovni kritičari uvek smatrali za nadobudnog i netalentovanog šarlatana, popularnost i prodajna cena njegovih dela neprestano su rasli. Danas, svetski kolekcionari plaćaju milione dolara kako bi u svojoj kolekciji imali bar jednu Dalijevu sliku.

#Očinstvo

#Salvador Dali

'