AKTUELNO

TEREZA MEJ će od kraljice tražiti dozvolu da forimira novu vlada iako torijevci nemaju većinu

Britanska premijerka Tereza Mej veruje da, iako konzervativci nisu osvojili većinu na vanrednim parlamentarnim izborima, može da formira vladu i danas će otići u Bakingemsku palatu da od kraljice za to zatraži odobrenje. Kako je objavio Dauning strit, Mej će se uskoro sastati sa kraljicom, prenele su agencije.

Inače, signali da britanska premijerka Tereza Mej ne namerava da odstupi sa funkcije izazvala je zabrinutost u londonskom Sitiju, potisnuvši jutros funtu na još niži nivo, izveštava britanski list Gardijan.

Foto: Tanjug AP

Funta je potonula za pola centa prema dolaru, sa nivoa od 1,27 dolara na 1,265 dolara vrlo brzo, a prema poslednjim podacima sa berze nastavila je da tone i trenutno se trguje na nivou od 1,264 dolara, i na putu je da zabeleži najveći pad od oktobra prošle godine.

Mejova se našla pod jakim pritiskom da podnese ostavku, pošto su prema preliminarnim rezultatima sa jučerašnjih vanrednih izbora konzervativci izgubili većinu u parlamentu.

Nakon prvih anketa o izlaznosti, funta je noćas izgubila više od dva centa vrednosti u odnosu na dolar, potonuvši sa 1.2955 na 1.2752 dolara.

"Funta je otišla za još jedan korak niže pošto izgleda da će se Tereza Mej očajnički držati premijerske funkcije uprkos katastrofalnoj noći za nju", izjavio je za Gardijan Nil Vilson iz brokerske kuće ETX Kapital.

PREDSEDNIK VUČIĆ ZAPOČEO POSETU KAZAHSTANU! Obišao namensku industriju i Biblioteku lidera nacije

"Odstupanje Mejove sa funkcije stvorilo bi nesigurnost na tržištu, ali njeni pokušaji da ostane vođa izgleda da mogu da izazovu još veću neizvesnost i nepredvidivost na tržištima. Ovde je ključna stvar politički ćorsokak, i to ne izgleda dobro za funtu", dodao je on.

Londonsko tržište akcija je jutros počelo sa radom, a glavni indeks Londonske berze FTSE100 je skočio za 85 poena, ili više od 1,0 odsto, na 7.535 bodova.

To je samo 65 poena manje od rekordnog nivoa.

Multinacionalne kompanije kao što su Diageo, Unilever i Barberi su jutros najveći dobitnici, jer sve imaju koristi od pada funte, ali ima i mnogo gubitnika, među kojima su velike britanske banke i građevinske kompanije što ukazuje na to da u Sitiju vlada zabrinutost da će izbori naneti štetu ekonomiji, prenosi Gardijan.

Demokratska unionistička partija Severne Irske podržaće vladajuće konzervativce britanske premijerke Tereze Mej u formiranju vlade, javio je danas "Skaj njuz".

Prema poslednjim preliminarnim rezultatima, konzervativci su osvojili 318 mesta u parlamentu, a laburisti 261. Za većinu u parlamentu potrebno je 326 mesta.

"Skaj" dodaje da DUP smatra da nije potrebno da imaju sklopljen koalicioni sporazum.

Prethodno je objavljeno da Mej veruje da, iako konzervativci nisu osvojili većinu na vanrednim parlamentarnim izborima, može da formira vladu i uskoro će otići u Bakingemsku palatu da od kraljice za to zatraži odobrenje.

Konzervativci su za potpuni raskid sa EU bez obzira da li može da se postigne zadovoljavajući dogovor o izlazu, dok liberalni demorati su obećali biračima drugi referendum o tome da li prihvatiti dogovor sa Briselom.

Sa druge strane, laburisti su najavili da će pokušati da formiraju manjinsku vladu, a osim promene po pitanju Bregzita, planiraju i radikalnu promenu fiskalne politike.

#Tereza Mej

#Velika Britanija

#Vlada

'