AKTUELNO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa liderima Katara, Rusije, Kuvajta i Saudijske Arabije o smanjivanju tenzija, izjavio je neimenovani izvor blizak turskom predsedniku.

"U razgovoru je istaknut značaj regionalnog mira i stabilnosti kao i važnost da se fokus stavi na diplomatiju i dijalog da bi se smanjila trenutna tenzija", reako je Rojtersu neimenovani izvor.

Pet arapskih zemalja, libijska vlada sa istoka zemlje koja je u savezništvu sa vojnim komandirom Khalifom Haftarom i Maldivi prekinuli su diplomatske odnose sa Katarom, ostavljajući tu zemlju i diplomatski i fizički izolovanom.

Tu svoju odluku obrazložili su time da Katar podržava islamske grupe i terorizam.

Odnose su prekinuli Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, Libija i Maldivi i saopštili da će povući svoje diplomate iz Katara i proterati katarske diplomate sa svoje teritorije.

Istovremeno, arapske zemlje najavile su i da će obustaviti vazdušni i pomorski saobraćaj, a Saudijska Arabija da će zatvoriti i kopnenu granicu s Katarom, čime će ta zemlja biti odsečena od ostatka Arapskog poluostrva.

#Katar

#Kuvajt

#Lider

#Razgovor

#Redžep Tajip Erdogan

#Rusija

#Saudijska Arabija

'