AKTUELNO

Predsednik SAD Donald Tramp porekao je da je u njegovoj kampanji postojala saradnja sa Rusijom, rekavši da čak i njegovi "neprijatelji" prepoznaju njegovu nevinost.

Inače, Tramp je u četvrtak govorio u Beloj kući dok je zvaničnik Ministarstva pravde koji je postavio specijalnog savetnika za nadzor savezne istrage o navodnoj koordinaciji između Rusije i njegove predizborne kampanje, brifovao članove senata iza zatvorenih vrata na Kapitol hilu.

Tramp je u četvrtak na Tviteru žestoko reagovao na ovu istragu.

-Ovo je najveći pojedinačni lov na veštice na nekog političara u američkoj istoriji - napisao je Tramp na ovoj društvenoj mreži.

Američko Ministarstvo pravde imenovalo je bivšeg direktora FBI Roberta Milera za specijalnog savetnika za nadgledanje savezne istrage o navodnoj koordinaciji između Rusije i predizborne kampanje predsednika SAD Donalda Trampa tokom 2016. godine.

Imenovanje je usledilo u vreme dok demokrate sve glasnije pozivaju da se neko izvan Ministarstva pravde bavi tom politički obojenom istragom. Ministarstvo pravde saopštilo je da je Miler podneo ostavku u privatnoj advokatskoj firmi kako bi mogao da preuzme posao specijalnog savetnika.

Foto: Tanjug AP

Tramp je prošle nedelje smenio Komija sa mesta direktora FBI-ja, koji je do tog trenutka vodio istragu o ruskom mešanju. Imenovanje Milera usledilo je nakon što su mediji objavili da je Komi napisao u zapisu da mu je Tramp na sastanku u Beloj kući u februaru tražio da okonča istragu o njegovom bivšem savetniku za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu, što je Bela kuća negirala.

Zoran Ostojić, novinar, rekao je da se ne može isključiti da Tramp daje materijala za to što se dešava.

-Neko je i rekao kada je on izabran da je jedno voditi državu, pogotovo najmoćniju državu na svetu, a jedno kompaniju koga možeš da očistiš koga hoćeš danas, šta god hoćeš da doneseš sa nekim posledicama po tu kompaniju... Tako da mislim da Tramp sve više svojim takvim potezima se zaglibljuje. U principu zabrinut sam, ne za Trampa, već za vađenje iz mulja u koji je ušao. Majka nije tukla sina što se kockao, nego što se vadio – rekao je Ostojić.

Sa druge strane analitičar Branko Radun rekao je da postoji kampanja protiv Trampa i da se koristi svaki povod da se ospori njegova pobeda.

-U pozadini tu imaju dve važne stvari. Prvi je taj njegov sukob sa starim vlastima, strukturama moći. To je taj obaveštajni sektor, finansijski, medijski... On sa nekim tim delovima ne stoji dobro ili je u sukobu. A sa druge strane, njegovo nastojanje da sa Rusijom napravi neki dil je vrlo blizu dogovora Vašintona i Moskve. Tramp želi na svoju stranu protiv islamskog terorizma da privuče Rusiju, ona i jeste sa obostranim dogovorom uključena. Mislim da Rusi dobro znaju da Tramp ništa ne može da otkrije, jer Moskva ima odličnu obaveštajnu službu, a i svi sarađuju sa svima – ističe Radun i dodaje:

-Naravno da će ovaj incident da posluži kao pritisak na Trampa da on menja spoljnu politiku.

#Branko Radun

#Donald Tramp

#Zoran Ostojić

'