AKTUELNO

Makron se poslednji put sa nemačkom kancelarkom sastao kao predsednički kandidat, u martu u Berlinu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i novi francuski predsednik Emanuel Makron poručili su u Berlinu da su spremni za izmenu ugovora EU, istakavši da će dve zemlje blisko sarađivati.

Foto: Tanjug

Merkel je pozvala na "novu dinamiku" u nemačko-francuskim odnosima, istakavši da su interesi dve zemlje usko povezani, dok je Makron, koji boravi u poseti Berlinu samo dan nakon svoje inauguracije, pozvao na "istorijsko reformisanje" Evrope.

On je, na zajedničkoj konferenciji za medije posle razgovora s Merkelovom, istakao da želi "manje birokratsku, a više zaštitničku Evropu", prenose agencije.

Reforme, kako je naveo, namerava da sprovede u narednih par meseci, rekavši da izmene ugovora EU više neće biti "tabu tema" za Francusku, javlja Rojters. Takođe, izrazio je nadu da će sa Nemačkom u narednih par nedelja uspeti da uspostavi plan za reformisanje evrozone, naglasivši da moraju raditi na "dubokim reformama koje su potrebne i iziskuju zajednički rad".

Kako je obećao, sprovodiće reformsku agendu kod kuće "ne zato što Evropa to traži, već zato što je to Francuskoj potrebno".

Merkel je rekla da je Nemačka u načelu spremna da razgovara o izmenama ugovora EU ako je to potrebno, prenosi AP.

Foto: Tanjug

- Bila bih spremna da preduzmem takav korak, ali najpre moramo utvrditi šta želimo da reformišemo... S nemačke tačke gledišta, moguće je izmeniti ugovore EU - izjavila je ona, navodi Rojters.

Merkel je Makronu u razgovoru rekla da je sada "kritičan trenutak za EU" i da će "Evropi biti dobro samo ako je u njoj snažna Francuska".

Dva lidera su, navela je Merkel, danas razgovarala o evropskom azilskom sistemu, trgovinskim odnosima i drugim pitanjima, navodi AP.

- Svako od nas zastupa interese svoje zemlje, ali su interesi Nemačke prirodno usko vezani sa interesima Francuske - naglasila je ona.

Prema njenim rečima, Francsuka i Nemačka žele da razviju "mapu puta" za produbljenje evropskih integracija i da evrozonu učine otpornijom na krize, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug

Sa Makronom se, kako je rekla, dogovorila da veoma blisko sarađuje. Nemačka kancelarka istakla je i da je počastvovana što je Makron izabrao Berlin za prvu stranu destinaciju dan nakon što je inaugurisan za predsednika Francuske. Takođe je najavila da će se ministri dve zemlje sastati nakon predstojećih francuskih parlamentarnih izbora, koji će biti održani u junu.

#Angela Merkel

#Brisel

#Emanuel Makron

#Francuska

#Nemačka

#Sastanak

'