AKTUELNO

Predsednik SAD je istakao da se raduje saradnji sa novoizabranim predsednikom Francuske.

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je Emanuela Makrona kako bi mu čestitao na pobedi na predsedničkim izborima u Francuskoj, a dvojica zvaničnika dogovorila su susret 25. maja na sastanku lidera NATO u Briselu, saopštila je Bela kuća.

Portparol Bele kuće Šon Spajser naveo je da je Tramp "razgovarao s izabranim predsednikom Francuske kako bi mu čestitao na pobedi".

- Predsednik Tramp je istakao svoju želju da blisko sarađuje sa izabranim predsednikom Makronom u suočavanju sa zajedničkim izazovima i primetio da duga i snažna istorija saradnje između Sjedinjenih Država i njihovih najstarijih saveznika Francuske - saopštila je Bela kuća.

Iz kabineta novog francuskog predsednika navodi se da je Makron preneo Trampu da će braniti sporazum o klimatskim promenama dogovoren u Parizu 2015. godine, prenosi Rojters.

- On će štititi sporazum o klimatskim promenama i osiguraće da budno štiti građane Francuske - rekla je Makronova portparolka Lorens Hem za CNN.

Tramp je sinoć nakon proglašenja pobede Makrona na osnovu nezvaničnih rezultata čestitao Makronu izbor za predsednika Francuske putem Tvitera, naglasivši da se raduje radu sa njim.

#Brisel

#Donald Tramp

#Emanuel Makron

#Sastanak

'