AKTUELNO

Čestitku mu je uputila i njegova protivnica Marin Le Pen. Prema prvim procenama, Makron je odneo ubedljivu pobedu nad protivnicom iz redova krajnje desnice.

Francuski predsednik Fransoa Oland saopštio je da je pozvao centrističkog kandidata Emanuela Makrona i čestitato mu na pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj. Oland je rekao da Makronova pobeda pokazuje da je ogromna većina birača stala iza Evropske unije i otvorenosti prema svetu, prenosi AP.

Oland je svojevremeno uveo Makrona u svet politike, postavivši ga za svog ministra ekonomije, podseća američka agencija. Međutim Makron je napustio tu poziciju kako bi formirao sopstveni politički pokret "Napred" prošle godine i distancirao se od svog nekadašnjeg mentora.

Foto: Tanjug AP

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel i nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel čestitali su večeras među prvima Emanuelu Makronu pobedu u danas održanom drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.

- Vaša pobeda je pobeda za snažniju ujedinjenu Evropu i francusko-nemačko prijateljstvo - poručio je putem Tvitera portparol Merkelove, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug

Šef nemačke diplomatije pozdravio je Makronovu pobedu uz ocenu da će ona zadržati Francusku "u srcu Evrope", prenosi AFP.

Britanska premijerka Tereza Mej čestitala je Emanuelu Makronu na pobedi na predsedničkim izborima u Francuskoj, saopšteno je iz njenog kabineta, prenosi Rojters.

- Premijerka upućuje tople čestitke novoizabranom predsedniku Makronu na izbornom uspehu. Francuska je jedan od naših najbližih saveznika i radujemo se radu sa novim predsednikom na širokom opsegu zajedničkih prioriteta - stoji u saopštenju.

Foto: Tanjug

Američki predsednik Donald Tramp večeras je putem tvitera čestitao Emanuelu Makronu "veliku pobedu" na francuskim predsedničkim izborima. Tramp je poručio da se raduje saradnji sa novim liderom Francuske.

Foto: Tanjug AP

- Čestitke Emanuelu Makronu na velikoj pobedi za sledećeg predsednika Francuske. Veoma se radujem saradnji sa njim - poručio je Tramp. Bela kuća izdala je saopštenje u kojem su Makron i francuski narod pohvaljeni zbog "uspešnih predsedničkih izbora", i navedeno da se SAD raduju "nastavku svojih bliskih odnosa sa francuskom vladom".

#Francuska

#čestitka

'