AKTUELNO

Kako je navedeno, ta dokumenta ne predstavljaju razlog za zabrinutost već pokazuju normalno funkcionisanje predsedničke kampanje.

Izborni štab nezavisnog kandidata na predsedničkim izborima u Francuskoj Emanuela Makrona saopštio je da je žrtva velike i koordinisane hakerske operacije.

To je saopšteno nakon što je veliki broj mejlova iz kampanje objavljen onlajn u petak uveče, dan pre održavanja drugog kruga izbora.

Rojters je objavio da je korisnik koji sebe naziva EMLEAKS postavio oko devet gigabajta podataka na sajt Pejstbin koji omogućuje šerovanje anonimno postavljenih dokumenata.

Makronov izborni štab potom je saopštio da su pre nekoliko nedelja ukradeni autentični dokumenti koji su potom pomešani sa lažnim dokumentima kako bi izazvali sumnju i dezinformacije.

Oni tvrde da oni koji su objavili mejlove žele da podriju Makronovu kampanju samo nekoliko sati pred drugi krug izbora koji se održavaju u nedelju, prenosi Rojters.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Francuske rekao je da neće komentarisati navodno hakovanje mejlova Makronove kampanje jer je kampanja završena.

#Emanuel Makron

#Francuska

#Izbori

#haker

'