AKTUELNO

TV al-Manar objavila da je Izrael kriv za eksplozije na aerodromu u Damasku.

Nekoliko snažnih eksplozija odjeknulo je u blizini aerodroma u Damasku, što je izazvalo veliki požar, prenose sirijski mediji.

Obaveštajni ministar Izraela Jizrael Kac nije želeo da komentariše tvrdnje TV al-Manar da su eksplozije rezervoara za gorivo i skladišta u blizini međunarodnog aerodroma u Damasku najverovatnije izazvali vazdušni napadi Izraela iako je ocenio da je tako nešto u skladu sa izraelskom politikom.

Kac nije želeo da direktno prokomentariše eksploziju, ali je rekao da se "apsolutno slaže sa deklarisanom politikom", prenosi AP. Kako je dodao, Izrael deluje s namerom da spreči transfer sofisticiranog oružja od strane Irana iz Sirije do Hezbolaha u Libanu.

- Kada dobijemo ozbiljnu informaciju o planovima da se oružje prebaci Hezbolahu mi ćemo delovati. Ovaj incident je u skladu sa tom politikom  - naveo je on, ne želeći da potvrdi da njegova vlada stoji iza toga.

Eksplozija je odjeknula širom prestonice Sirije, budeći meštane. Izrael je uporno upozoravao protiv oružja "koja menjanju pravila igre" koja Hezbolah dobija od Sirije. Hezbolah je 2006. godine ispalio više od 4.000 raketa na Izrael.

Televizija al-Manar, koja je podržava Hezbolah, tvrdi da su eksplozije rezervoara za gorivo i skladišta u blizini međunarodnog aerodroma u prestonici Sirije, Damasku, najverovatnije izazvali vazdušni napadi Izraela. Televizija navodi da je eksplozija izazvala materijalnu štetu, a da nema žrtava.

Očevici na društvenim mrežama podelili su fotografije i video zapise u kojima se vide eksplozije i vatra, tvrdeći da se incident dogodio u blizini  Međunarodnog aerodroma u Damasku.

Međunarodni aerodrom u Damasku je pre sukoba koji su izbili 2011. godine bio najprometniji vazdušni centar u zemlji.

#Aerodrom

#Eksplozija

#Sirija

'