AKTUELNO

Kako smatraju, propusta ima uvek, ali je ovaj, koji je napravljen u napadu koji se preksinoć desio u Parizu, najveći. Uprkos upozorenjima i najavama da je opasni ekstremista na putu ka Parizu, niko nije delovao, niti je ispraćeno njegovo kretanje.

Iako se čitav svet plašio mogućih terorističkih napada za vreme Uskrsa, praznik je protekao mirno, a samo nekoliko dana kasnije u Parizu u napadu terorista ubijen je jedan policajac, dok su dvojica teško ranjena. Napadač je ubijen, a Islamska država preuzela je odgovornost za napad. Činjenica koja je zabrinula svet jeste ta da je napadač od ranije bio poznat bezbednosnim službama kao jako opasan ekstremista, a pored upozorenja da se iz Belgije uputio u Francusku, policija nije uspela da reaguje i spreči napad.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Pročitajte još: TERORISTIČKI NAPAD U PARIZU: Ubijeni policajac i napadač, ISLAMSKA DRŽAVA PREUZELA ODGOVORNOST! (FOTO+VIDEO)

Prof. Andrija Savić, profesor univerziteta smatra da je Francuska konstantno objekat terorističkih akata.

- Francuska je uzor za mnoge države zbog svog sistema nacionalne bezbednosti, ali propusta očigledno ima. Sve institucije bi morale da preispitaju svoje delovanje, kao što je to učinila Amerika nakon napada na Svetski trgovinski centar – rekao je Savić za televiziju Pink.

Terorizam u Francuskoj, kako je objasnio, ide iznutra, što znači da ha čine uglavnom državljani - peta ili šesta generacija stanovnika kolonizovanih država.

Doc. dr Marija Đorić, ekspert za ekstremizam i terorizam, smatra da bezbednosne službe nisu svemoguće, te da ne mogu da iskontrolišu apsolutno sve.

- Francuska ima višedecenijsko iskustvo u borbi sa terorizmom, a problem je sa previše decentralizovanim sistemom, što usporava delovanje. Svakako teško je kontrolisati delovanje pojedinaca, dok je lakše pratiti grupe i njihove planove – objasnila je Đorić.

Kako je istakla, francuski izbori koji su trenutno u fokusu, biće u senci terorizma i značajan deo biračkog tela će malo skrenuti udesno. Kako smatra, Marin Lepen, desničarska liderka, definitivno će dominirati na izborima.

#Francuska

#Napad

#Pariz

#Terorizam

'