AKTUELNO

Čehe i Poljake danas je na putevima neprijatno iznenadio sneg u aprilu – kada mu vreme nije, kao i haos u saobraćaju, posebno što su mnogi vozači disciplinovano već zamenili zimske gume na automobilima za letnje.

U belo, snežno jutro probudili su se nakon tmurne hladne, kišne noći i žitelji Varšave u susednoj Poljskoj, gde su se zabeleli travnjaci i drveće, krovovi, parkirani automobili, iako se zbog temperatura viših od nule sneg brzo topi.

Ljudi u Varšavi zabavljaju se crtajući poruku “proleće” i cvetiće prstom po automobilima prekrivenim tankim snežnim prekrivačem.

Upozorenje su izdali i slovenački meteorilozi savetuju vozačima da budu vrlo oprezni u saobraćaju.

I širom Hrvatske stiglo je najavljivano pogoršanje vremena. Tako je u sedam sati ujutro u Požegi, Kninu, Đakovu, Županji, kao i u Vinkovcima izmereno svega 2 stepena Celzijusa!

U Zagrebu je izmereno 7 stepeni, a na Sljemenu je pala i susnežica. U Šibeniku je u 7 sati izmereno 6 stepeni, kao i u Metkoviću, u Zadru je izmereno 8, u Splitu 10 stepeni, kao i u Dubrovniku.

Sneg je u toku večeri počeo da pada i na planinama u BiH i u Sarajevu.

Bosanski mediji javljaju da Federalni hidrometeorološki zavod javlja da sneg pada i na Bjelašnici i u Han Pijesku.

U Srbiji će sutra biti oblačno i hladno s kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom uz stvaranje snežnog pokrivača, a ;ponegde sa susnežicom i vlažnim snegom i u nižim predelima, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Više padavina očekuje se ujutro i pre podne. Duvaće umeren, povremeno jak vetar. Najniža temperatura biće od dva do pet stepeni, a najviša od pet na severozapadu do devet stepeni na jugoistoku, tokom dana u padu.

#Hladnoća

#Proleće

#Sneg

#Zima

'