AKTUELNO

Imperativ je, kako saopštavaju organizatori ovog prestižnog muzičkog takmičenja, da Evrosong ostane oslobođen politike.

Evropska unija javnih emitera (EBU) ponudila je ruskoj umetnici Juliji Samojlovoj, nakon što su ukrajinske vlasti saopštile da joj je zabranjen ulazak u Ukrajinu, mogućnost da učestvuje na Evrosongu, koji se u maju održava u Kijevu, uključenjem putem satelita.

- EBU je uložila napore da pronađe rešenje za nastalu situaciju i donela je odluku da ponudi Prvom kanalu Rusije za Juliju da učestvuje u ovogodišnjem Evrosongu putem direktnog uključenja u druom polufinalu preko satelita - navodi se u saopštenju.

Ukoliko bi se kvalifikovala za veliko finale, dodaje EBOU, isto rešenje bilo bi primenjeno i za taj deo takmičenja.

- Ovo je nešto do sada nikada nismo imali u šestodecenijskog istoriji Evrosonga, ali je odluka doneta u skladu sa dugom Evrovizije i vrednostima inkluzivnosti, a ima za cilj da osigira da svih 43 umetnika dobije mogucnnost da učestvuje - ističe EBU.

Supervizor EBU Jon Ola Sand preneo je da EBU nastavlja dijalog sa ukrajinskim vlastima sa namerom da svi umetnici mogu da učestvuju na takmičenju u Kijevu, što je, kako dodaje, poželjna opcija.

On je poručio da je imperativ da Evrsong ostane oslobođen politike.

- Zbog okolnosti oko zabrane ulaska Juliji, osećali smo se u obavezi da predložimo rešenje za ovaj slučaj. Ponudili smo Prvom kanalu Rusije mogućnost za Juliju da nastupa u direktnom prenosu putem satelita u nameri da svaki emiter, koji je odlučio da učestvuje na Evrosongu, to može učiniti, kao što je do sada bio slučaj na prethodnim tamičenjima - naglasio je Sanda.

#Evrovizija

#Muzičar

#Rusija

#Takmičenje

#Ukrajina

'