AKTUELNO

Severna Koreja je pod sankcijama UN zbog svog nuklearnog i balističkog programa, a nova raketna proba izvedena je dve nedelje pošto je Pjongjang lansirao četiri rakete koje su predstavljene kao vežba za napad na američke baze u Japanu.

Severna Koreja izvela je danas novu raketnu probu koja nije uspela, saopšteno je u Seulu i u Vašingtonu.

Severna Koreja je pod više serija sankcija UN zbog svog nuklearnog i balističkog programa, a nova raketna proba izvedena je dve nedelje pošto je Pjongjang lansirao četiri rakete koje su predstavljene kao vežba za napad na američke baze u Japanu.

Za sada Severna Koreja nije pokazala nikakav znak da želi da odustane od namere da razvije interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja može da pogodi američki kontinent.

Tokom 2016. ona je sprovela više raketnih proba i imala dve nuklearne robe. Severna Koreja ispalila je raketu jutros iz vazdušne baze u istočnoj luci Vonsan ali to izgleda nije uspelo, saopštilo je danas južnokorejsko ministarstvo odbrane i dodalo da se analizira koja vrsta rakete je upotrebljena.

Američka vojska je potvrdila da je neuspelo ispaljivanje rakete, navodeći da je ona eksplodirala neposredno posle lansiranja.

- Pacifička komanda je detektovala neuspeli pokušaj lansiranja severnokorejske rakete u okolini Kalme. Izgleda kao da je raketa eksplodirala nekoliko sekundi po lansiranu - rekao je portparol američke komande Dejvid Benham.

U nedelju severnokorejski lider Kim Džong Un je lično nadgledao "uspešnu" probu, kako je Pjongjang saopštio, novog motora za projektil koji može biti modifikovan i upotrebljen za raketu.

Južna Koreja je to protumačila kao znak da Severna Koreja pravi znatan napredak na balističkom polju. Severna Koreja sprovodi razne probe u trenutku kada Vašington i Seul izvode godišnje zajedničke vojne vežbe. Ti manevri uvek iritiraju Pjongjang koji ih smatra generalnom probom za invaziju.

#Nuklearno oružje

#Severna Koreja

'