AKTUELNO

Predsednik Đorđe Ivanov nije se danas sastao sa Hanom, obrazlažuci to kasnim povratkom sa puta u Mađarskoj.

Brzo formiranje nove vlade posvećene sprovođenju reformi, poštovanje izbornih rezultata, implementacija dogovora iz Pržina i uzdržavanje od raspirivanja međuetničkih tenzija su glavne poruke evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana i trojice evroparlametaraca nakon susreta sa političkim liderima u Skoplju.

U zajedničkom saopštenju Hana i Ive Vajgla, Edvarda Kukana i Knuta Flekenštajna posle razgovora sa liderima VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim, SDSM Zoranom Zaevom, DUI Ali Ahmetijem, partije Besa Bilalom Kasamijem i Alijanse Albanaca Zijadinom Selom, navodi se da bi svi politički lideri, ukljucujući predsednika, morali da poštuju rezultate poslednjih izbora, kao i da u demokratiji svako mora da prizna parlamentarnu većinu, prenela je MIA.

Zato ohrabrujemo predsednika da preispita svoju poziciju. Nema vremena za gubljenje. Očekujemo da svi politički lideri i institucije omoguće da se demokratski proces kreće svojim tokom u interesu građana, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Johanes Han, Ivo Vajgl, Edvard Kukan i Knut Flekenštajn očekuju da "u narednim danima vide ozbiljno i odgovorno državništvo od strane relevantnih institucija koje bi omogućile brzo formiranje nove i čvrste koalicije" što je jedini način da se zemlja vrati na put ka EU.

#Johanes Han

#Makedonija

'