AKTUELNO

Napadač koga su bezbednosne snage juče ubile na aerodromu Orli pošto je napao vojnika vikao da želi da umre u ime Alaha imao je kriminalni dosije i od ranije je bio poznat francuskim obaveštajnim službama.

Muškarac je identifikovan kao 39-godišnji Zijed Ben Belgačem, rođen u Francuskoj 1978. godine. Motivi za napad nisu poznati. Njegov otac i brat pozvani su na razgovor u policiju posle napada na aerodromu, što je deo standardne policijske procedure u ovakvim slučajevima.

Nije se nalazio u policijskim bazama podataka kao neko ko bi mogao da ugroži francusku nacionalnu bezbednost.

Tužilaštvo je saopštio da se već našao na meti francuskih vlasti zbog sumnje da je bio povezan sa islamskim terorizmom.

Policija je pretresla njegovu kuću u novembru 2015. posle teroristističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi, što je činjeno samo za osobe za koje je postojala sumnja da imaju radikalne sklonosti.

Državno tužilaštvo saopštilo je ranije da je napadač već imao kriminalni dosije zbog pljački i trgovine drogom, a bio je sumnjiv i zbog mogućih veza sa islamskim ekstremistima.

Francuska policija oslobodila je napadačevog oca. Kancelarija francuskog tužioca saopštila je da su brat i rođak napadača zadržani u pritvoru, prenosi AP.

Kako se navodi, prilikom obdukcije tela napadača, radiće se i testiranje krvi na drogu i alkohol, budući da je prilikom pretresa njegovog stana, pored mačeta pronađena i manja količina kokaina.

Napadač je uperio pištolj u glavu žene vojnika, koristio je kao štit i uspeo da joj otme pušku. On je očigledno, prema rečima tužioca, hteo da puca na ljude na pariskom aerodromu.

Potom su hiljade putnika udaljene s aerodroma, a saobraćaj je bio obustavljen i preusmeren na veći pariski aerodrom - "Šarl de Gol".

U Francuskoj je na snazi vanredno stanje posle terorističkih napada 2015. godine u Parizu, te je, uz pojačane jedinice policije, na ulicama i 7.500 vojnika.

Policija je saopštila da je čoveka koji je pokušao da otme oružje vojniku, prethodno zaustavila zbog prebrze vožnje, da je on tokom legitimisanja pucao na policajce, ranivši jednog, i uspeo da pobegne automobilom.

#Pariz

#Policija

#napadač

'