AKTUELNO

Ovo je prvi susret novog predsednika SAD i nemačke kancelarke.

Novi predsednik SAD Donald Tramp dočekao je nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Njih dvoje su do sada pričali telefonom, a sada su se prvi put sastali.

Nemačka kancelarka imaće dva glavna cilja ove istorijske posete.

Merkelovu je u Beloj kući dočekao Tramp, a lideri su se posle rukovanja i poziranja uz osmeh pred kamerama, uputili ka Ovalnom kabinetu

Na početku sastanka, Merkelova i Tramp će 15 minuta razgovarati u četiri oka - na predlog američkog predsednika, prenose nemački mediji uz napomenu da je to bila retka praksa kancelarke sa prethodnim šefovima Bele kuće Barakom Obamom i Džordžom Bušom.

Tramp je preneo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da snažno podržava NATO, ali da saveznici moraju da "plate ono što duguju".

Mnoge države duguju ogromne sume novca i ta situacija nije pravedna prema Sjedinjenim Državama", rekao je Tramp na početku zajedničke konferencije za štampu sa Merkelovom u Beloj kući.

On je istakao da te države moraju da plate svoj deo kako bi dobile obećanje da će ih ostatak Alijanse braniti, prenosi AP. Merkelova je rekla da ohrabruje Trampova podrška NATO i obećala da će Nemačka povećati svoj doprinos.

Tramp je pohvalio doprinos Nemačke u Avganistanu i borbi protiv terorizma Islamske države, a Merkelova se založila za zajedničku saradnju u Avganistanu i na traženju rešenja za Siriju i Irak.

N. Petričević

#Angela Merkel

#Donald Tramp

#Nemačka

#SAD

'