AKTUELNO

Veliku konkurenciju mogla bi da joj predstavlja Socijaldemokratska partija, čiji lider će izazvati Merkelovu na parlamentarnim izborima.

Konzervativna Hrišćansko demokratska unija (CDU) formalno je imenovala svoju liderku Angelu Merkel za kandidata na predstojećim parlamentarnim izborima u septembru.

Merkelova je dobila podršku 95 posto delegata na konvenciji CDU u saveznoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija, koja se smatra njenom političkom bazom, javila je nemačka agencija dpa.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi Socijaldemokratska partija (SDP) mogla da predstavlja neočekivano veliki izazov za aktuelnu nemačku kancelarku, posebno od kada je objavljeno da će novi stranački lider Martin Šulc izazvati Angelu Merkel na parlamentarnim izborima.

Merkelova nije spomenula Šulca u današnjem obraćanju stranačkim delegatima, ali je hvalila ekonomske reforme koje je doneo njen prethodnik, socijaldemokrata Gerhard Šreder. Šulc je najavio da će, ako pobedi na izborima, izmeniti neke od tih reformi.

Šulc, doskorašnji predsednik Evropskog parlamenta, zamenio je Zigmara Gabrijela na čelu SDP-a. Njegova partija je trenutno najveći partner u koalicionoj vladi kancelarke Angele Merkel.

I. P.

#Angela Merkel

#Izbori

#Lider

#Nemačka

'