AKTUELNO

Sumnja se da iza ubistva stoji upravo predsednik Severne Koreje.

Vlasti Malezije saopštile su da je polubrat severnokorejskog lidera Kim Džong Una, disident Kim Džong Nam ubijen zabranjenim otrovnim nervnim gasom. Toksikološki nalazi pokazuju da je Kim Džong Nam napadnut nervnim gasom "Ve-iks" koji su Ujedinjene nacije klasifikovale kao oružje za masovno uništenje, a tragovi otrovne supstance pronađeni su na njegovom licu i očima.

-Preliminarni rezultati toksikološke analize pokazuju da je uzrok smrti Kim Džong Nama trovanje nervnim gasom - rekao je direktor malezijske policije Kalid Abu Bakar.

On je naveo da su se dve žene, koje su razgovarale sa polubratom severnokorejskog lidera na aerodromu i pokušale da mu obrišu lice, kasnije razbolele. Bakar je rekao da policija ispituje kako je smrtonosni nervni gas donet u Maleziju. Objava otvara brojna pitanja o bezbednosti u zgradi aerodroma koju vlasti u Maleziji nisu dekontaminirale čak 11 dana.

Postoji sumnja da severnokorejski lider Kim Džong Un stoji napada na svog polubrata, prenosi Bi-Bi-Si . Kim Džong Nam, stariji polubrat lidera Severne Koreje, umro je prošle sedmice na aerodromu u Kuala Lumpuru. Malezijske vlasti ranije su saopštile da je on najverovatnije bio otrovan. Policija u Kuala Lumpuru do sada je uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su povezane sa njegovim ubistvom.

Malezijske vlasti su odbile da predaju Severnoj Koreji njegovo telo i sprovele su dve obdukcije, tvrdeći da su rezultati prvo bili nejasni, što je izazvalo tenzije u odnosima dve zemlje. Malezija tvrdi da samo poštuje pravne procedure, dok je Pjongjang optužuje da je istraga politički motivisana.

#Kim Džong Nam

#Kim Džong-Un

#Severna Koreja

#Ubistvo

'