AKTUELNO

Čurkin je preminuo danas u Njujorku.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini večeras je, povodom smrti ambasadora Rusije pri UN Vitalija Čurkina, u pismu upućenom ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, uputila sauccessche i navela da je sa Čurkinom Rusija izgubila jednog od svojih najeminentnijih diplomata.

-Ja sam lično cenila njegovo ogromno iskustvo i njegovu otvorenost, iskazane u raznim prilikama... Kao stalni predstavnik Rusije u Njujorku igrao je vodeću ulogu u Savetu bezbednosti UN više od 10 godina. Bio je važan sagovornik i za EU u mnogim pitanjima koja su od ključnog interesa za Uniju u UN, uključujući i ona oko kojih se EU i Ruska Federacija nisu ovek slagale - saopštila je pres služba Mogerinijeve njene reči, a prenosi Tass.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras da je šef ruske misije pri UN Vitalij Čurkin iznenada preminuo u Njujorku, samo dan pre svog 65. rođendana, preneli su ruski mediji.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je reč o "izuzetnom ruskom diplomati", koji je pre nego što je postavljen na mesto ambasadora Rusije u UN u maju 2006. godine bio ambasador Rusije u Belgiji i Kanadi, kao i ambasador za veze sa NATO i Zapadnoevropskom Unijom.

Č.N.

#Federika Mogerini

#Rusija

#Saučešće

#Vitalij Čurkin

'