AKTUELNO

Posmrtni ostaci lidera Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija sahranjeni su u moru, nakon što je on poginuo tokom američke vojne akcije na njegov kamp na severozapadu Sirije proteklog vikenda, potvrdio je danas neimenovani američki zvaničnik.

Vlasti nisu objavile detalje o tome koji je američki ratni brod korišćen tokom sahrane, niti u koje more je telo spušteno, ali su zvaničnici za ABC njuz rekli da je procedura bila slična onoj koja je korišćena prilikom odlaganja tela osnivača Al Kaide Osame bin Ladena.

U islamu se ljudi obično sahranjuju u zemlji, bez kovčega, pre petodnevnog perioda molitvi, ali SAD očigledno nisu želele da al-Bagdadijev grob postane svetilište za teroriste. Bin Ladenovo telo je 2011. godine spušteno u Severno arapsko more sa američkog nosača aviona Karl Vinson.

Prema izjavama zvaničnika, njegovo telo je, prema islamskim običajima, oprano i umotano u tkaninu, a vojni zvaničnik je pročitao religiozne stihove. Načelnik združenog štaba američke vojske Mark Mli odbio je danas da kaže da li je al-Bagdadijevo telo sahranjeno u moru.

On je rekao da je odlaganje njegovih posmrtnih ostataka završeno i da je obavljeno na odgovarajući način, nakon dodatnih DNK analiza na bezbednoj lokaciji.

Istovremeno, neimenovani zvanicnik Stejt departmenta rekao je da je posle ubistva El Bagdadija likvidiran i drugi covek Islamske države, Abu el Hasan el Muhadžir. To se dogodilo u zajedničkoj akciji kurdskih i američkih trupa, takode na severu Sirije.

#Sahrana

'