AKTUELNO

Malezijska policija traži još četiri Severnokorejaca osumnjičena u okviru istrage ubistva polubrata severnokorejskog vođe Kim Džong Una na aerodromu u Kuala Lumpuru.

Četiri muškarca starosti između 33 i 57 godina, pobegla su iz Malezije na dan ubistva, rekao je zamenik šefa policije Nur Rašd Ibrahim na konferenciji za štampu i naveo i njihova imena.

Policija traži još troje Severnokorejaca koji bi mogli da pomognu u istrazi, rekao je on.

Polubrata severnokorejskog vođe Kim Džong Nama, 45, prošlog ponedljka su napale dve žene koje su mu navodno pošpricale neku tečnost na lice na aerodromu u Kula Lumpuru odakle je trebalo da odleti za Makao.

On se zatim požalio osoblju na aerodromu na bol u glavi, počeo da jauče i umro pre no što su stigli da ga prebace u bolnicu, rekli su malezijski zvaničnici.

U okviru istrage do sada su uhapšene četiri osobe, uključujući dve žene, zatim mladić jedne od njih i jedan 46-ogodišnji Severnokorejac koji je prema navodima policije radio u informatici.

Jedna od uhapšenih žena ima vijetnamski pasoš, druga indonežanski, kao i njen mladić.

Zamenik šefa policije je reko da svi osumnjičeni Severnokorejanci koji su pobegli, putuju sa redovnim pasošima, ne diplomatskim. Nije rekao gde su otputovali, navodeći da je to osetljivo pitanje.

Ibrahim je rekao da rezultati Kimove obdukcije još nisu objavljeni.

Dva malezijska stručnjaka su u petak analizirala tkivo umrlog da bi utvrdili koja otrovna supstanca mu je pošpricana na lice.

Malezijski ministar zdravlja juče je rekao da bi ta analiza mogla da traje dve nedelje i da ništa neće biti objavljeno dok ne nadju nešto u šta su sigurni.

S.M.

#Istraga

#Kim Džong Nam

#Smrt

'