AKTUELNO

Drugi izborni krug predviđen je za 2. april.

Građani Ekvadora danas biraju predsednika, a levičarski bivši potpredsednik Lenin Moreno nada se dovoljnoj podršci kako bi izbegao nadmetanje u drugom krugu s glavnim protivkandidatom, konzervativnim bivšim bankarom Giljermom Lasom, koji preti ukidanjem azila osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu.

Morenu (63), savezniku sadašnjeg predsednika Rafaela Koree, potrebno je 40 odsto glasova i razlika od 10 procentnih poena u odnosu na broj glasova drugoplasiranog da bi izbegao drugi krug, predviđen za 2. april, i nastavio decenijsku levičarsku vladavinu u toj andskoj zemlji, prenosi Rojters.

Prema anketama, Moreno uživa podršku 38,6 odsto ipistanika, dok desničara Lasa (61) podržava 25,7 odsto Ekvadorijanaca.

Ukoliko se, međutim, Moreno i Laso budu nadmetali u drugom krugu, analitičari očekuju da će se razbijena ekvadorska opozicija okupiti oko Lasa, u trenutku kada zemlja prolazi kroz ekonomski sunovrat i korupcionaške skandale.

To bi dalo "vetar u leđa" desnici u Južnoj Americi, nakon što su Argentina, Brazil i Peru stavili tačku na levičarsku vladavinu u proteklih 18 meseci, ocenjuje britanska agencija.

Izbor novog predsednika Ekvadora mogao bi da utiče i na sudbinu Asanža, jer je Laso, u intervjuu, londonskom "Gardijan", najavio da će mu, ukoliko pobedi na današnjim izborima, ukinuti azil.

I. P.

#Džulijan Asanž

#Ekvador

#Izbori

#predsednik

'