AKTUELNO

Cilj ove uredbe je da se zaštite prava ljudi u skladu sa normama međunarodnog prava, piše u saopštenju pres službe Kremlja.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret o priznavanju ličnih dokumenata i registarskih tablica izdatih državljanima Ukrajine i licima bez državljanstva sa trajnim boravkom u nekim distriktima ukrajinskih regiona Donjecka i Luganska.

Pres služba Kremlja saopštila da je cilj ove uredbe da bi se "zaštitila prava i slobode osoba i građana i u skladu sa opšte prihvaćenim principima i normama međunarodnog humanitarnog prava".

Putin je, kako se navodi, naročito naglasio u dekretu da su te mere "privremene dok se ne pronađe političko rešenje za situaciju u nekim oblastima Donjecka i Luganska, na osnovu Minskih sporazuma".

- Ruska Federacija priznaje lična dokumenta, diplome, krštenice i registarske tablice koja su izdala relevantna tela (organizacije) koje de fakto deluju u tim oblastima, državljanim Ukrajine i licima bez državljanstva sa stalnim boravkom u ovim zonama - piše u dekretu. Kako se dodaje, te osobe će moći da uđu bez viza u Rusiju na osnovu ličnih dokumenata izdatih u Donbasu.

Putin je dao instrukcije vladi da preduzme neophodne korake za primenu ovog dekreta koji stupa na snagu danom njegovog potpisivanja, dodaje ruska agencija.

J. Stanković

#Rusija

#Ukrajina

#Vladimir Putin

'