AKTUELNO

Okupili su se ispred Kraljevske palate u centru grada, blokirajući saobraćaj. Policija nije objavila broj uhapšenih, ali prema proceni kamermana Rojtersa reč o 250-300 demonstranata.

- U Briselu je danas uhapšeno između 250 i 300 aktivista pokreta "Pobuna protiv istrebljenj -  nakon što policija nije uspela da ih rastera uz pomoć vodenog topa i biber spreja. Aktivisti su održali protest u okviru kampanje svetske nedelje građanske neposlušnosti kojom zahtevaju mere protiv klimatskih promena.

Okupili su se ispred Kraljevske palate u centru grada, blokirajući saobraćaj. Policija nije objavila broj uhapšenih, ali prema proceni kamermana Rojtersa reč o 250-300 demonstranata. U Amsterdamu je policija uhapsila 130 aktivista ovog pokreta jer su satima blokirali most u centru grada. Oni su ubrzo oslobođeni, ali će morati da plate kaznu od po 380 evra, jer nisu imali dozvolu da zatvore most, prenosi holandska TV NOS.

Pristalice tog pokreta uhapšene su i u Londonu, a britanska policija saopštila je da je uhapšeno 28 aktivista koji su pokušali da blokiraju ulaz u ribarnicu Bilingsgejt u istočnom Londonu U ranim jutarnjim satima demonstranti su seli ispred ulaza u najveću ribarnicu u Velikoj Britaniji, prenosi Index i dodaje da je poliicija pokušala da ih spreči u tome.

Londonska policija je saopštila da je od prošlog poneđeljka do danas uhapsila 1.307 pripadnika Pokreta. Britanski Skaj njuz prenosi da je među uhapšenima bila i belgijska princeza Esmeralda, koja u Londonu živi i radi kao novinar i autor dokumentarnih filmova. Ona je vest o svom hapšenju objavila na svom Tviteru, navodeći da je oslobođena ali je i dalje pod istragom.

#Brisel

'