separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Kina zlatnim rezervama dodala još 100 tona


Kina je uvećala zlatne rezerve za više od 100 tona otkako je u decembru prošle godine obnovila kupovinu tog plemenitog metala, javlja njujorška agencija "Blumberg".


Narodna banka Kine je i prošlog meseca kupila veće količine zlata, što je zlatne rezerve podiglo na 62,64 miliona unci u septembru sa 62,45 miliona u avgustu, pokazuju podaci objavljeni na zvaničnom sajtu banke.

Ako se posmatra u tonama, poslednji priliv jednak je količini od 5,9 tona, koji je usledio nakon povećanja rezervi za 99,8 tona tokom prethodnih osam meseci.

Cena zlata je u septembru dostigla najviši nivo u više od šest godina, jer su sporiji privredni rast, trgovinski ratovi SAD-a i smanjenje kamatnih stopa, podstakli tražnju investitora.

Povećana kupovina zlata centralnih banaka takođe je dala podstrek cenama, budući da su centralne banke Kine i Rusije "nagomilale" značajne količine zlata u nastojanju da diverzifikuju svoje rezerve, navodi njujorška agencija.

Cena zlata na spot tržištu porasla je danas za 0,2 odsto na 1.510,27 dolara za uncu, a od početka godine je porasla za 18 odsto. 

Banke "Goldman Saks" i BNP Pariba očekuju da će cena tog plemenitog metala dostići čak 1.600 dolara za uncu u narednim mesecima.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti