AKTUELNO

Napad dronovima na dva naftna postrojenja u vlasništvu državnog naftnog giganta Saudi Armako dogodio se u subotu, za šta su SAD optužile Iran, a američki predsednik potom je poručio da je Amerika spremna "kao zapeta puška" za potencijalni odgovor na napade na naftna postrojenja.

Gosti "Novog jutra" ipak smatraju da invazije na Iran neće biti, budući da je Iran veoma moćna država velikih vojnih kapaciteta.

Dva dana nakon što je izveden napad na naftna postrojenja Saudi Armako, svetski ekonomski i politički moćnici diskutuju o tome kakve će posledice to imati na uzdrmano naftno tržiste, odnosno kako će se razviti situacija posle tvrdnji SAD da Iran stoji iza napada, a ne Huti koji su preuzeli odgovornost.

SAD su objavile satelitske snimke, kao i tvrdnje obaveštajaca da je Iran krivac za napade na saudijska naftna postrojenja, dok Iran odbacuje bilo kakvu umešanost u napade. Ipak, Donald Tramp je izjavio da su SAD spremne "kao zapeta puška" za potencijalni odgovor na napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Napad na postrojenje Saudi Aramko paralisao je proizvodnju više od polovine globalnog dnevnog izvoza Saudijske Arabije i više od pet odsto svetske dnevne proizvodnje sirove nafte.

Ljubinka Milinčić, glavna urednica redakcije Sputnjik Srbija, kaže da se dosad nekoliko puta mislilo da smo na ivici rata sa Iranom, ali da Iran nije laka meta i zemlja koja se može nerespektovati.

Foto: TV Pink Printscreen

- To znaju svi, pa i Amerika, i još uvek ima prostora za razgovore, pregovore, dogovore i raskinuti sporazum mogao bi ponovo da se potpiše. Ovakvi incidenti mogu podstaći i na sukobe ali i na mir, jer svet na ovaj način vidi kako bi izgledalo kada bi se, recimo, iz upotrebe izbacili arapski izvori nafte, ili kada bi se desila neka veća katastrofa koja bi uticala na ceo svet – kaže Milinčić.

Istoričar Nemanja Starović smatra da smo i dalje jako daleko od otvorenog rata na prostoru Persijskog zaliva.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne postoje uslovi za direktnu invaziju na Iran, bilo od strane Amerike ili od njenih saveznika, Saudijske Arabije i Izraela, budući da je Iran veoma moćna država velikih vojnih kapaciteta, sa preko pola miliona vojnika u aktivnom sastavu, sa razvijenom vojnom industrijom u svakom smislu... Dakle, za svaki pokušaj obračuna bilo bi potrebno najmanje milion vojnika koje, niti SAD mogu da imaju na tom terenu, niti ih imaju njeni saveznici – kaže Starović za Pink.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Iran

#Novo jutro

'