AKTUELNO

Državni tužilac Venecuele otvorio je danas istragu protiv opozicionara, samoproglašenog šefa države, Huana Gvaida za veleizdaju.

Optužen je jer je hteo da multinacionalnim kompanijama "preda" ;Eeskibo, bogatu teritoriju u Gvajani na koju Karakas polaže prava.

- Otvaramo istragu protiv Huana Gvaida zbog dela koja predstavljaju zločin veleizdaje - rekao je Tarek Vilijam Sab u televizijskoj izjavi.

Protiv Gvaida već se vodi više istraga. Sudstvo, koje opozicija optužuje da odgovara predsedniku Nikolasu Maduru, sumnjiči Gvaida za nelegalno finansiranje, za kršenje zabrane izlaska iz Venecuele i za protivpravno prisvajanje predsedničke funkcije. ; Poslednja optužba je pokrenula istragu od 23. januara kada se Huan Gvaido proglasio prelaznim predsednikom Venecuele. Kasnije ga je kao takvog priznalo oko 50 zemalja sveta. Maduro je sinoć zahtevao da se pokrene istraga protiv Gvaida, optuživši ga da želi da "preda Esekibo medjunarodnim kompanjama. Esekibo je oblast bogata rudama i graniči se s pomorskom zonom s rezervama nafte. Venecuela potražuje tu teritoriju od svog istočnog suseda Gvajane.

#Venecuela

'