AKTUELNO

Rusko medicinsko osoblje koji su lečili povređene u vojnoj eksploziji na Arktiku nisu imali zaštitu i sada su u strahu od toga da su ozračeni.

Dva medicinska tehničara iz Arhangelska govorili su anonimno za ruski servis BBC-ija.

Predsednik Vladimir Putin rekao je da je testiran novi oružani sistem.

Zvaničnici su saopštili samo nekoliko detalja o nesreći. Ruska meteorološka služba Rosgidromet saopštila je 14. avgusta da su nivoi zračenja u Severodvinsku, gradu udaljenom 47km od Nionoksa, porasli 16 puta iznad normalnog nivoa.

Prema zvaničnim podacima, zračenje koje je stiglo do Severodvinska nije bilo dovoljno jako da bi izazvalo bolest radijacije.

Stručnjaci u Rusiji i na Zapadu kažu da je testiranje najverovatnije povezano sa novom krstarećom raketom 9M730 Burevestnik, koju je NATO nazvao „Skajfol". Prošle godine, Putin je rekao da će ta tehnologija dati raketi „neograničen" domet.

Medicinski tehničari iz Arhangelska, koji su razgovarali sa BBC-ijevim novinarom Pavelom Aksenovim, rekli su da je najmanje 90 ljudi došlo u kontakt sa žrtvama, ali da ih vojska nije upozorila na rizik od nuklearne kontaminacije.

Strah od kontaminacije

Medicinski tehničari su radili u civilnoj regionalnoj bolnici Arhangelsk, u kojoj se lečilo troje povređenih, dok su tri druge osobe zbrinute u arhangelskoj bolnici Samaško, koja je opremljena za vanredne slučajeve radijacije.

„Ne želimo da nam sledeći put dovedu ne troje, već desetoro ljudi, ne daj Bože, i da ponovo sakriju informacije od nas", rekao je jedan od njih.

Stepen tajnosti oko eksplozije poredi se sa katastrofom u Černobilju 1986. godine, kada su sovjetski zvaničnici jedva priznali šta se desilo.

Lekari u Arhangelsku rekli su da je u regionalnu bolnicu dovedeno troje teže povređenih. Oni su ih pregledali u hitnoj pomoći, a zatim su ih poslali u operacionu salu.

Ali dežurna služba je još oko sat vremena nastavila da prima druge pacijente, sve dok lekari nisu shvatili da su trojica povređenih „bila izložena visokom nivou zračenja", rekli su lekari.

Bolnica se bavi komplikacijama u trudnoći i drugim teškim medicinskim stanjima.

„Radijacija je bila sve vidljivija iz sata u sat. Urađeni su testovi krvi, i svakog sata ste mogli da vidite da se ta ili ta ćelija smanjuje. To je značilo da je reč o veoma visokoj dozi zračenja", rekli su.

Bolničko osoblje nastavilo je lečenje žrtava uprkos saznanjima o nivou zračenja. Osoblje je moralo da improvizuje neku vrstu samozaštite - na primer, uzeli su maske za lice od posade helikoptera.

Sledećeg dana tri žrtve su prebačene u bolnicu u Moskvi koja ima specijaliste za zračenje. Njihovo stanje je sada nepoznato.

Nuklearna dekontaminacija

Tim vojske je kasnije izvršio dekontaminaciju u arhangelskoj bolnici.

Medicinsko osoblje je reklo da je uklonjena odeća stradalih, kao i nosila i „visoko radioaktivna kupka".

Foto: PrintscreenYoutube/euronews (in English)

"Naši čistači su trebali da budu posavetovani šta i kako da rade. Oni nisu stručni i samo su sakupljali vreće i svežnjeve i iznosili ih", rekao je jedan.

Drugi lekar je rekao da je osoblje bolnice sada pod stresom, jer zna da su im tokom hitne situacije uskraćene informacije o bezbednosti od radijacije.

Dve nedelje nakon eksplozije, rusko ministarstvo zdravlja saopštilo je da niko od lekara u arhangelskoj bolnici nije bio izložen opasnoj dozi zračenja. Zaključak je donet na osnovu pregleda 91 člana osoblja.

Nepotpuni podaci

U ponedeljak je međunarodna nuklearna agencija saopštila da su dve ruske stanice za praćenje radijacije koje se nalaze u blizini Nionoksa nestale sa radara ubrzo nakon eksplozije. Otkriće je podstaklo sumnje da je zračenje moglo biti jače nego što je zvanično objavljeno.

Organizacija za zabranu nuklearnih ispitivanja (CTBTO) saopštila je da su nakon tehničkog kvara na tim lokacijama usledila još dva incidenta. Ona je na Tviteru objavila animaciju koja prikazuje nivo zračenja koji može da nastane od eksplozije.

Rusija je rekla da test naoružanja nije posao CTBTO-a i dodala da je predaja podataka o radijaciji bila dobrovoljna. Dve stanice za praćenje su ponovo počele sa radom.

#Eksplozija

#Rusija

#nuklearna centrala

'