AKTUELNO

Kriza u britanskom industrijskom sektoru je malo popustila u avgustu, mada je potpuni oporavak proizvodnje i dalje daleko zbog usporavanja globalne ekonomije i neizvesnosti oko Bregzita, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja.

Mesečni indeks uknjiženih fabričkih narudžbina, koji izračunava Konfederacija britanske industrije (CBI), porastao je u avgustu na minus 13 poena sa minus 34 poena iz jula.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su nešto slabiji podatak i indeks od minus 23 poena za avgust.

Domaće i strane porudžbine su u avgustu bile ispod normalnih vrednosti, a CBI-ov pokazatelj očekivanih prodajnih cena pao je na najniži nivo od februara 2016. godine.

Zvanični podaci objavljeni ranije ovog meseca pokazali su da je industrijska proizvodnja, koja čini deset odsto britanske ekonomije, pala u drugom kvartalu po najvećoj stopi u jednoj deceniji, što je izazvalo strah od izbijanja recesije u Britaniji.

- Uprkos znacima stabilizacije u ovom mesecu, proizvođači iz Velike Britanije su i dalje izloženi dvostrukim izazovima: usporavanju globalne ekonomije i neizvesnosti oko Bregzita - izjavila je zamenica glavnog ekonomista CBI-ja Ana Lič.

- Trgovinske tenzije između zemalja kao što su Kina i Sjedinjene Države samo pogoršavaju neizvesnost u pogledu tražnje sa kojom se suočavaju proizvođači iz Velike Britanije - dodala je ona.

U anketi je učestvovalo 286 proizvođača u periodu od 25. jula do 12. avgusta.

#Britanija

'