AKTUELNO

"Napuštena kompozicija" Leonarda da Vinčija pronađena je ispod jedne od njegovih najčuvenijih slika "Gospa u pećini", saopštila je Nacionalna galerija u Londonu.

"Gospa u pećini" je predviđena kao centralni eksponat izložbe posvećene renesansnom geniju koju priprema londonska galerija. Eksperti koji su radili na pripremi remek-dela za postavku slučajno su primetili da ona ispod svoje površine krije pravo blago.

Otkriveno je da je Da Vinči na istom platnu počeo crtež, a zatim odustao i preko njega naslikao delo kome se čovečanstvo divi već pet vekova.

Na platnu su uočeni početni potezi anđela i bebe Isusa, kao i otisci ruku umetnika ili asistenta, piše "Gardijan". Upoređujući poznatu sliku sa snimkom one ispod koje se vidi crtež, uočljivo je da je Leonardo promenio ugao glave bebe Isusa i da se ona vidi iz profila kao i da je uklonio neke lokne. Vidi se da je odustao od prvobitne kompozicije obe figure i da ih je podigao, da je više otkrio lice anđela i više ga priljubio Gospi.

Crteži su otkriveni zato što su rađeni materijalom sa cinkom koji je vidljiv ispod iks zraka. Otkriće je došlo u susret izložbi posvećenoj da Vinčiju koja će se najviše fokusirati na "Gospu u pećini" koja je prvobitno bila oltarna slika u kapeli posvećenoj bezgrešnom začeću Isusove majke Marije.

#slika

'