AKTUELNO

Danski političari s podsmehom su danas reagovali na ideju da Kopenhagen proda Grenland Vašingtonu, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp o tome navodno razgovarao sa svojim savetnicima.

- To mora da je prvoaprilska šala. Potpuno van sezone - naveo je na Tviteru bivši premijer Lars Loke Rasmusen.

Vol strit džurnal prethodno je objavio da je Tramp zainteresovan za kupovinu Grenlanda od Kraljevine Danske, dok Rojters navodi da je Arktik na agendi sastanaka američkog predsednika sa premijerima Danske i Grenlanda prilikom njegove posete Kopenhagenu u septembru.

Portparol za pitanja spoljnih poslova Danske narodne partije Seren Espersen rekao je da, ako Tramp zaista razmišlja o kupovini Grenlanda, to je "konačan dokaz da je poludeo".

- Pomisao da Danska proda 50.000 građana SAD je potpuno besmislena - poručio je on.

Danska poslanica iz druge po veličini partije Grenlanda "Inuit Atakatigit" Oja Kemnic Larsen uverena je da većina gađana Grenlada veruje da je, na duge staze, bolje da imaju odnose sa Danskom nego sa SAD.

- Moja prva misao je "ne, hvala" -  rekla je Larsen.

Premijerka Mete Frederiksen i šef diplomatije Jepe Kofor nisu bili dostupni za komentar, ali zvaničnici navode da će oni odgovoriti kasnije danas.

Nije se oglasila ni američka ambasada u Kopenhagenu, ali je bivši ambasador SAD u Danskoj Rufus Gifor ocenio da je ideja o kupovini Grenlanda "potpuna katastrofa".

Grenland je ledeno ostrvo u sastavu Kraljevine Danske, površine 2.166.086 kvadratnih kilometara.

#Danska

#Donald Tramp

#Grenland

'