AKTUELNO

Indeksi na Vol stritu danas su potonuli pošto je tržište obveznica nagovestilo mogućnost recesije u SAD.

Gotovo tri sata od početka trgovanja u Njujorku, Dau Džons je izgubio više od 600 poena i u minusu je 2,5 odsto, Standard end Pur 500 takodje je u crvenom 2,5 odsto, a Nasdak 2,8 odsto. Kamatna stopa na obveznice američke vlade sa dospećem od dve godine u sredu je nakratko bila više od kamate na obveznice sa rokom dospeća od deset godina, što je bio signal mnogih ranijih recesija, navodi Asošiejted pres.

To znači da investitori mogu više da zarade od kratkoročnih nego od dugoročnih obveznica, što je suprotno tržišnoj logici i mogao bi da bude nagoveštaj da su izgubili veru u stabilnost američke ekonomije, navodi Glas Amerike. U Evropi je nemački DAX danas pao 2,2 odsto, francuski CAC 40 završio je u minusu 2,1 odsto, dok je britanski FTSE 100 u crvenom 1,4 odsto.

Na istoku su indeksi danas završili trgovanje u plusu, japanski Nikei 225 porastao je 1,0 odsto, južnokorejski Kospi 0,7 odsto, hongkonški Hang Seng 0,1 odsto, a Šangajski kompozitni indeks 0,4 odsto. Australijski S&P/ASX 200 završio je u plusu 0,4 odsto.

#Novac

'