AKTUELNO

OEBS je spreman da posreduje u dijalogu za prevazilaženje višemesečne političke krize u Albaniji, rekli su iz kabineta generalnog sekretara Parlamentarne skupštine OEBS Roberta Montela za tiransku televiziju Ora njuz.

Međunarodni predstavnici zahtevaju da politički dogovor između vlasti i opozicije bude postignut na unutrašnjem nivou, ali, kako navodi portal a1on, oni pokazuju zabrinutost zbog eventualne eskalacije situacije.

Albanski premijer Edi Rama i lider opozicije u toj zemlji Ljuljzim Baša nastavljaju da zastupaju suprostavljene stavove o uslovima o mogućem dijalogu.

Lider opozicije Baša prihvata dijalog sa Edijom Ramom samo pod uslovom da Rama prethodno podnese ostavku.

Opoziciona Demokratska partija pre sedam meseci, zajedno sa drugim partijama iz opozicije, napustila je parlament i bojkotvala lokalne izbore održane 30. juna na kojima je Socijalistička partija premijera Rame osvojila 60 od ukupno 61 albansku opštinu.

Politička kriza u toj zemlji može da utiče i na odluku EU o otvaranju pregovora sa Tiranom, a ne odbacuje se mogućnost da kriza utiče i na preuzimanje predsedavanja Albanije OEBS u 2020. godini.

Prošlog meseca albanski predsednik Ilir Meta dostavio je zvaničan zahtev OEBS u kome je tražio da ta organizacija odigra ulogu medijatora u cilju prevazilaženje višemesečne duboke političke krize u kojoj se zemlja nalazi.

U odgovoru OEBS naglašava se da olakšavanje dijaloga može biti uspešno samo ukoliko učestvuju sve relevantne strane i putem širokog nacionalnog procesa.

#Albanija

#OEBS

'