AKTUELNO

Severnokorejski lider Kim Džong Un obišao je novu podmornicu a posebnu pažnju je posvetio njenim borbenim sistemima, nedelju dana pošto je Pjongjang upozorio protiv skorih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD.

Državna agencija KCNA je danas prenela da će ta podmornica biti raspoređena u Japanskom moru, ali bez iznošenja detalja o njenoj opremi i lokaciji inspekcije.

- Vrhovni lider je čuo sve detalje o njenim operativnim i taktičkim sposobnostima kao i o borbenim sistemima - navela je KCNA.

Severna Koreja je prošle nedelje upozorila da bi zajedničke vojne vežbe Vašingtona i Seula mogle imati posledice po najavljenu obnovu pregovora sa SAD, kao i da bi Pjongjang mogao ukinuti moratorijum na raketne i nuklearne probe.

Kim i predsednik SAD Donald Tramp su se prošlog meseca sreli u Demilitarizovanoj zoni između dve Koreje i saglasili se da nastave razgovore posle više meseci blokade. Međutim, u mejduvremenu nije bilo nijednog sastanka dve strane.

U Južnoj Koreji se nalazi skoro 30.000 američkih vojnika a njihovi godišnji manevri s desetinama hiljada južnokorejskih vojnika uvek izazivaju bes Pjongjanga. Severna Koreja te manevre smatra "generalnom probom" invazije na svoju teritoriju.

#Kim Džong-Un

#Podmornica

'