AKTUELNO

Pripadnici britanske Nacionalne agencije za kriminal zaplenili su na londonskom aerodromu Hitrou oko 104 kilograma zlata, vrednog oko 4,5 miliona evra, za koje se sumnja da je povezano sa latinoamerickim narko kartelima.

Zlato je putovalo u Švajcarsku sa Kajmanskih ostrva, a kako prenosi britanski Skaj njuz zlato je najpre privatnim avionom prevezeno na Kajmanska ostrva iz Venezuele.

Značajan deo ovog plemenitog metala zaplenjen je u blokovima i sitnim komadima, dok je oko šest komada bilo u obliku srca.

- Verujemo da je ova pošiljka povezana sa narkokartelima u Južnoj Americi. U saradnji sa partnerima u inostranstvu i u Velikoj Britaniji brzo smo uspeli da zaustavimo dalje kretanje zlata - rekao je Steve Mekintajer sa aerodroma Hitrou, gde je zlato pronađeno prošlog meseca, prenosi CNN.

On je kazao da se "poslovni model" mnogih organizovanih kriminalnih grupa oslanja na sposobnost da se novac ili vredna roba prebacuje preko granica kako bi se finansiralo dalje ulaganje u kriminalne aktivnosti.

Direktor granične policije na Hitrou Nik Džarivala dodao je da oduzimanje velikih količina novca ili zlata kriminalne grupe pogađa tamo gde ih najviše boli - po džepu.

- Ovo je bila značajna zaplena i pokazuje koliko efektivno granične snage sarađuju sa partnerima za sprovođenje zakona, kako u zemlji tako i u inostranstvu, u borbi protiv organizovanog kriminala - rekao je Džarivala.

Zlato će dalje postati deo međunarodne istrage pranja novca koju sprovode vlasti Kajmanskih ostrva iz podršku britanske Nacionalne agencije za kriminal.

#Aerodrom

#London

#Zaplena

'