AKTUELNO

Trampova administracija pojačava svoje kontroverzne vojne odnose sa Saudijskom Arabijom pripremajući se da pošalje stotine vojnika u tu zemlju usred sve većih tenzija sa Iranom.

Prema navodima dvojice neimenovanih američkih odbramabenih zvaničnika, očekuje se da će 500 vojnika otići u vazduhoplovnu bazu Princ Sultan, koja se nalazi u pustinji istočno od saudijske prestonice Rijada.

Mali broj vojnika i pomoćnog osoblja već je na licu mesta, a početne pripreme su napravljene za Patriotsku raketnu odbrambenu bateriju, kao i za poboljšanje piste i aerodroma, rekli su zvaničnici.

SAD su htele tamo da stacioniraju vojsku već neko vreme, jer prema bezbednosnim procenama iranske rakete bi teško pogodile ciljeve na tako udaljenom području.

Odluka je usledila nakon što su odnosi SAD i Saudijske Arabije i dalje izuzetno osetljivi zbog ubistva novinara Džamala Kašogija.

Trampova administracija je, međutim, saopštila da je posvećena pokušaju da pomogne u zaštiti Saudijske Arabije od agresije Irana.

Prošlog meseca američka administracija je saopštila da će poslati još 1.000 vojnika na Bliski istok u trenutku kada se napetost u Iranu rasplamsala, ali nije precizirala u koje zemlje će oni ići.

Snage koje idu u Saudijsku Arabiju su deo ovog paketa.

Kongres nije zvanično obavešten o raspoređivanju, iako je jedan zvaničnik izjavio za CNN da im je data neformalna informacija, a najava se očekuje naredne sedmice.

U obaveštenju Kongresu biće dati precizniji detalji o američkim vojnim angažmanima u regionu koji su već javno objavljeni.

#Donald Tramp

#Iran

#Saudijska Arabija

'