AKTUELNO

Evropljani su odlučili da sve učine kako bi opstao međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, ali nemogućnost zaobilaženja američkih sankcija ostavlja malo prostora da se odgovori na očekivanja Irana, upozorili su danas šefovi diplomatija Evropske unije (EU) na sastanku u Briselu.

- Sporazum još nije mrtav, a EU želi Iranu da ostavi mogućnost da ukine mere koje nisu u skladu sa sporazumom - rekao je šef britanske diplomatije Džeremi Hant po dolasku na sastanak.

Njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian ocenio je da je Iran doneo loše odluke kao reakciju na lošu odluku SAD o povlačenju iz sporazuma i uvođenju sankcija koje ekonomski pogađaju Iran.

- Želimo da se Iran vrati sporazumu - dodao je francuski ministar.

Evropljani nisu zadovoljni odlukom Teherana da obogaćuje uranijum na najmanje 4,5 odsto što je iznad ograničenja prema sporazumu, dok Iran traži od Evrope "praktične efikasne i odgovorne mere" o spasavanu sporazuma.

- Insistiramo na reciprocitetu prava i zadataka - između potpisnica sporazuma iz 2015. godine, izjavio je portparol iranske diplomatije Abas Musavi.

Prema njegovim rečima, nije realno očekivati da se Iran vrati uslovima pre 8. maja 2019. godine, a da "Evropljani ne pokažu političku volju i sposobnost, i dozvole Iranu da u praksi iskoristi sporazum".

Portparol iranske organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi izjavio je da bi Iran mogao da se vrati "na situaciju pre zaključivanja sporazuma u julu 2015. godine" ukoliko Evropljani i Amerikanci ne žele da deluju u skladu sa obavezama prema sporazumu.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, posle 12 godina krize o tom pogramu.

#EU

#Iran

#Nuklearno oružje

'