AKTUELNO

Iranske vlasti pozvale su danas Evropljane da preduzmu "praktične, efikasne i odgovorne mere" za opstanak međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

- Insistiramo na reciprocitetu prava i zadataka između potpisnica sporazuma iz 2015. godine - izjavio je portparol iranske diplomatije Abas Musavi.

Prema njegovim rečima, nije realno očekivati da se Iran vrati uslovima pre 8. maja 2019. godine, a da "Evropljani ne pokažu političku volju i sposobnost, i dozvole Iranu da u praksi iskoristi sporazum".

Musavi je reagovao na poziv Francuske, Velike Britanije i Nemačke, koje su potpisale međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, da iranske vlasti da smire tenzije i nastave dijalog.

- Zabrinuti smo zbog opasnosti da sporazum postignut 2015. propadne pod pritiskom sankcija koje su uvele SAD i odluke Irana da ne primenjuje neke obaveze iz sporazuma -  navodi se u zajedničkom saopštenju, prenela je Jelisejska palata.

Dodaje se da su tri zemlje duboko zabrinute zbog nedavnih dešavanja u Zalivu i pogoršanja bezbednosne situacije u tom regionu.

- Verujemo je da je došao trenutak za razumno delovanje i pronalazak načina za sprečavanje eskalacije tenzija i vraćanja dijalogu - navodi se u saopštenju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da je Iran 8. jula počeo da obogaćuje uranijum iznad dozvoljenog ograničenja od 3,67 odsto. ;

Iran je pored toga zapretio da neće poštovati još neke odredbe nuklearnog sporazuma "za 60 dana" ukoliko se ne pronađe rešenje i ne ispune iranski zahtevi.

Iranske mere najavljene 8. maja predstavljaju odgovor američkom povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvođenju sankcija.

Dogovor o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, posle 12 godina krize o tom pogramu.

#Iran

#SAD

'