AKTUELNO

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je danas libanski ekstremistički Hezbolah da će Izrael zadati "razoran" udarac Libanu ako ta proiranska šiitska organizacija bude napala jevrejsku državu.

Netanjahu je to rekao dva dana nakon što je vodja Hezbolaha Hasan Nasralah zapretio da bi Izrael mogao biti "zbrisan" u potencijalnom ratu izmedju SAD i Irana.

"Tokom vikenda smo čuli arogantne Nasralahove reči o njegovim planovima za napad. Dopustite da budem jasan. Ako se Hezbolah usudi da počini akt gluposti i napadne Izrael, mi ćemo odgovoriti i zadati Libanu razoran vojni udarac", rekao je izraelski lider na sednici Vlade.

Netanjahu je medjutim objasnio da za razilku od Nasralaha nema nameru da obelodani detlaje plana Izraela.

- Biće dovoljno da pomenem da je godinama Nasralah kopao tunele koje smo uništili za nekoliko dana - rekao je izraelski premijer.

U intervjuu za TV Hezbolaha Al - Manar, emitovanom u petak, Nasralah je rekao da je "Iran sposoban da bombarduje Izrael okrutno i silom".

- Kada Amerikanci shvate da bi taj rat mogao da zbriše Izrael, oni će razmisliti - dodao je vodja Hezbolaha.

Za vreme intervjua on je pokazao na mapu Izraela i na njoj strateške vojne i civilne mete za koje je rekao da bi ih Hezbolah mogao pogoditi, uključujući medjunarodni aerodrom Ben Gurion, vojna skladišta, patrohemijska i postrojenja za desalinizaciju, kao i luku Ašdod, preneli su izraelski mediji.

Nasralah je tvrdio da bi napad na skladišta amonijaka u Haifi mogao prouzrokovati desetine hiljada žrtava. On je takodje naveo da bi njegove rakete mogle pogoditi Ejlat na obali Crvenog mora, na krajnjem jugu Izraela i rekao da je pitanje "ko bi od nas poslao onog drugog nazad u Kameno doba".

Izrael već dugo upozorava na planove Hezbolaha o invaziji na severni Izrael u svakom budućem ratu i nedavno je otkrio nekoliko tunela prokopanih ispod granice koji ulaze na izraelsku teritoriju za koje tvrdi da je trebalo da posluže za napade na Izraelce.

Medjusobne pretnje su izrečene u vreme jačanja napetosti izmedju SAD i Irana i nakon što je Predstvnički dom Kongresa SAD glasao da ograniči sposobnost predsednika Donalda Trampa da napadne Iran izrazivši strah da takva politika vodi ka nepotebnom ratu.

#Benjamin Netanijahu

'