AKTUELNO

Iran gubi strpljenje!

Iran je danas pozvao Veliku Britaniju da odmah oslobodi njihov naftni tanker koji je Britanska kraljevska mornarica zaplenila prošle sedmice zbog sumnji da je prekršio evropske sankcije, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Irana Abas Musavi.

- Ovo je opasna igra sa posledicama... legalni razlog za zaplenu nije osnovan...oslobađanje tankera je u interesu svih zemalja - istakao je Musavi.

Strane sile treba da odu iz regiona jer su Iran i druge regionalne zemlje sposobne da osiguraju regionalnu bezbednost, poručio je Musavi.

Iran je upozorio i na recipročne mere ako tanker ne bude bio osobođen.

Britanska vlada saopštila je u četvrtak da su tri iranska broda pokušala da blokiraju prolaz britanskom tankeru kroz Ormuski moreuz, ali da su se povukla posle upozorenja britanskog ratnog broda. Iran je to demantovao, uz opasku Revolucionarne garde da bi takvo naređenje, da su ga dobili, zasigurno izvršili.

Velika Britanija podigla je na najviši, treći nivo, upozorenje za brodove, koji plove pod zastavom te zemlje u vodama Irana Britanska kraljevska mornarica zaplenila je iranski tanker kod Gibraltara zbog sumnje da krši sankcije noseći naftu za Siriju.

#Brod

#Iran

#Velika Britanija

'