AKTUELNO

Predsednik Francuske Emanuel Makron, koji u posetu Srbiji stiže 15. jula, prilikom zvaničnih poseta nije punio novinske naslove samo temama razgovora sa svojim domaćinima već i poklonima koji su često izazivali posebnu pažnju.

Vodeći računa o protokolu i pravilima državnih poseta i diplomatije, francuski predsednik je ipak uspevao da privuče pažnju zanimljivim odabirom iznenađenja za svoje domaćine.

Na spisku poklona bilo je knjiga, sadnica, porcelana ali i posebnih konja. Ma koliko različiti pokloni bili, svi su birani tako da simbolizuju Francusku u nekoj od oblasti.

Iako se o "drvetu prijateljstva" koje su u dvorištu Bele kuće Makron i Tramp zajedno posadili u aprilu 2018. godine najviše pisalo, to nije bio jedini poklon američkom predsedniku.

Naime, vest da se osušio hrast koji je simbolizovao prijateljstvo dve zemlje, s obzirom na to da potiče iz šume na severu Francuske u kojoj je poginulo više od 2.000 marinaca tokom Drugog svetskog rata, mediji su protumačil kao slabljenje dobrih odnosa.

O poklonu koji je Tramp dobio od francuskog kolege godinu dana ranije, manje se pisalo. Reč je o antikvitetu - mapi SAD iz 1783. godine, vredne oko 1.100 dolara.

Jedan od najneobičnijih poklona Makron za koji se Makron odlučio bio je konj elitne francuske Republikanske garde kojeg je namenio predsedniku Kine.

Makron je zapamtio da se Si Đinping oduševio prizorom 140 konjanika koja su ga pratila tokom poslednje posete parizu 2014. godine i odlučio da januara 2018. kineskog kolegu obraduje Vezuvijusom, osmogodišnjim konjem braon boje.

Prilikom posete Vatikanu, 26.06. 2018. papa je od Makrona dobio redak primerak knjige Žorža Berenanosa iz 1936. godine "Dnevnok seoskog sveštenika".

Francuski predsednik je tom prilikom od pape dobio medaljon sv. Martina iz Tura koji cepa svoj ogrtač na pola kako bi zaštitio prosjaka od zime.

Dolazeći na G7 samit u Kanadu, 29. jula 2018. godine, francuski predsenik je domaćinu Džastinu Trudou za poklon poneo porcelanski tanjir. Naravno, reč je o čuvenom francuskom proizvođaču porcelana Sevres, čiji su proizvodi stvar prestiža. Njihov porcelan nije samo simbol Francuske već je i Makronov privatni izbor zbog čega su ga svojevremeno mediji kritikovali kada se saznalo da je Jelisejska palata odlučila da se ponovi novim setom porcelanskog posuđa u vrednosti od 50.000 evra.

Inače, ovaj proizvođač luksuznog posuđa tradicionalno snabdeva Jelisejsku palatu još od 1800-ih godina.

Kako protokol nalaže, ni Brižit Makron nijer došla praznih ruku pa je Sofi Trudo na poklon dobila ešarpu poznatog francuskog modnog brenda Hermes.

O razmeni poklona tokom poseti Rusiji nije bilo pomena u medijima, ali je Vladimir Putin od francuske delegacije predvođene Makronom na ekonomskom Forumu u Sankt Peterburgu 24.maja 2018. na poklon dobio minijaturnu figuru plavog galskog petla - simbola Francuske.

Posebnu pažnju privukao je i svadbeni poklon koji je Makron izbrao za princa Harija i Megan Markl. Dok su svi "lupali glavu" šta pokloniti pariu koji naizgled već ima sve, predsednik Francuske se potrudio da sazna nešto više o mladom princu.

Tako je došao do podatka da je Hari fan čuvenog agenta 007, te se odlučio za poklon na temu Džejmsa Bonda. Naravno, moraolo je biti jasno da je poklon iz Francuske pa je kompanija S.T. Dupont, poznata po izradi kolekcionarskih primeraka, izradila kožnu putnu torbu u Bondovom stilu u kojoj su se našli zlatni recač cigara, upaljač, olovke i dugmad za manžetne sa ugraviranim 007 logoom.

#Emanuel Makron

#Francuska

#Poklon

#Poseta

'