AKTUELNO

Današnji incident nije prvi put da obezbeđenje turskog predsednika dođe u centar pažnje.

Članovi obezbeđenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji su se danas sukobili s pripadnicima Granične policije BiH, od ranije su poznati po bahatom ponašanju i nepoštivanju pravila i zakona države u koje dolaze, piše Klix.ba. Veliki incident napravili su i u Vašingtonu pre dve godine kada su napali demonstrante.

Članovi Erdoganovog obezbeđenja inače odbijaju da prođu potrebne kontrole i procedure, pa su isto uradili i danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, ali je incident vrlo brzo rešen.

Incident po kojem ih pamti ceo svet dogodio se u maju 2017. godine kada su brutalno napali demonstrante koji su protestovali ispred rezidencije Turske u Vašingotnu kada je Erdogan došao u službenu posetu SAD-u. Na snimcima je tada zabeleženo kako pripadnici obezbeđenja guraju, udaraju nogama, rukama i predmetima demonstrante, ali i američku policiju koja je pokušavala da ih spreči u tome.

Epilog tog incidenta je 11 povređenih među kojima je jedan policijski službenik, a devet osoba je završilo u bolnici. Napadnuta su i dva agenta tajne službe SAD-a, piše Klix.

Kako dalje prenosi ovaj portal, članovi obezbeđenja turskog predsednika pokazali su svoju bahatost i tokom 6. Kongresa Unije evropskih turskih demokrata koji je održan u sarajevskoj Zetri.

Svi prisutni, uključujući i novinare prošli su rigorozne kontrole i pretrese, a medijskim radnicima oduzimane su eksterne baterije, punjači i sve ono za što su pripadnici obezbeđenja procenili kao sigurnosni rizik. Zanimljivo je i to da nisu hteli da odgovaraju na pitanja, a medijskim radnicima iz BiH i Evrope su se obraćali isključivo na turskom jeziku.

#Redžep Tajip Erdogan

#tuča

'